4 faktora koji određuju budžet za marketing

Kada se započinje marketinška kampanja, u većini će se kompanija prvo postaviti pitanje koliko će ona koštati?

No trebalo bi razmišljati što ona dugoročno donosi za tvrtku.

Nijedan poduzetnik koji ostvaruje marketinške ciljeve, neće znati koliko točno troši za marketing. Jer ono nije samo povrat ulaganja, nego i održavanje dobrog odnosa s kupcima, njihovo zadržavanje te viralnost cjelokupne kompanije.

Mnogi nisu sigurni što bi s takvim budžetom pa eksperimentiraju na loš način – jedan mjesec imaju aktivnu AdWords kampanju, onda ju prekinu i započnu s Facebook oglasima. Takva praksa dugoročno sigurno neće donijeti dobit.

Jednostavno ne možete odrediti koliko je točno potrebno uložiti, no ono što možete je planirati svaki svoj korak, te ulagati u različite strategije marketinga.

Donosimo nekoliko faktora koji utječu na određivanje približnog budžeta za navedene aktivnosti.

1. VELIČINA I AGRESIVNOST KONKURENCIJE

Logično, ako se uz vas pojavljuje još nekoliko sličnih ponuda, morat ćete se više potruditi za kupce koje vi svi zajedno želite. Naravno, sve ovisi o veličini tvrtke i njezinim ciljevima. U velikoj se konkurenciji, i manje tvrtke mogu uspjeti. Potrebno je jako dobro profilirati svoje prednosti, ciljati osobe koje su zainteresirane za takvu uslugu i točnu geografsku lokaciju.

Tada je važno izdvojiti se svojom kreativnošću i drugačijom oglašivačkom kampanjom, no ne zaboravimo na kvalitetne proizvode bez kojih nijedan marketing neće uspjeti osigurati dugoročnu dobit.

Agresivni marketing je malo problematičniji u odnosu na veličinu tržišta. Tada se vrlo dobro morate pripremiti i pokrenuti točno definiranu i iznimno kreativnu kampanju koja će neutralizirati agresivni marketing konkurencije.

2. NOVE ILI POSTOJEĆE USLUGE?

Ako imate novi proizvod, većinu ćete marketinškog budžeta morati usmjeriti na brending vaše tvrtke, jer drugi moraju „čuti“ za vas.

Zbog toga ne morate žaliti jer morate uspostaviti bazu klijenta i fanova, a nakon toga slijedi točno profiliranje željenih kupaca i njihovih preferencija, te drugačija kampanja i ciljano oglašavanje.

3. SFERA DJELOVANJA

Tvrtka koja proizvodi voćne sokove ili ona koja nudi namještaj sigurno neće imati iste ciljeve i marketinške strategije. Prva će raditi na tome da u što kraćem roku potakne na kupnju, dok će firma s namještajem raditi na dugoročnoj promociji – jer se na takvu kupnju odlučujemo rjeđe. U takvoj će kampanji cilj korisnikovo prisjećanje određenog brenda kada napokon dođe u fazu kupnje. Naravno, s promocijama, akcijama i posebnim ponudama takav proces možete ubrzati.

4. ŽIVOTNI CIKLUS PROIZVODA

Važno je znati kada se očekuje veća prodaja proizvoda i usluga, pa je s kampanjom potrebno krenuti u točno određeno razdoblje kako bi se iskoristio maksimalni potencijal na tržištu.
Pri tome jasno morate poznavati posebnosti proizvoda, ponašanja potrošača i potencijal za inovacije.
S obzirom na takve informacije, pametno planirajte budžet tijekom cijele godine kako se ne bi našli u situaciji da kada najviše možete profilirati od marketinga za njega nemate dovoljno novaca.

PREPORUKA

Važno je napokon shvatiti kako marketing nije trošak, nego investicija. Postoje neke smjernice koliko je točno potrebno uložiti u promociju – ako se radi o tvrtki koja posluje 5 ili više godina nepisano je pravilo da se uloži od 10 do 20 % godišnjeg prihoda na marketing, a ako je riječ o manjim firmama onda se preporučuje od 5 do 10 % prihoda.

Klikni me!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Call Now Button